1 kg buraków ćwikłowych,
łyżka cukru,
czosnek lub koper,
łyżka kwaśnego mleka (śmietany) lub skórka z razowego chleba
Umyte i obrane buraki pokrajać w cienkie plastry. Włożyć do porcelitowego naczynia lub kamiennego słoja i zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać kwaśne mleko lub skórkę razowego chleba. Przykryć i postawić w cieple. Po 2-3 dniach dodać cukier, roztarty czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni) lub zielony koper (najlepiej z kwiatem). Po kilku dniach gdy kwas nabierze winnego smaku odcedzić, wlać do wyparzonych butelek, zakorkować i postawić w chłodnym miejscu. Po odcedzeniu można buraki zalać ponownie ciepłą wodą. Otrzyma się wówczas kwas nieco słabszy. Kwas buraczany służy do sporządzania barszczu; można go też podawać jako doskonały napój orzeźwiający. Po połączeniu z kwaśnym mlekiem lub maślanką i wsypaniu posiekanej zieleniny otrzyma się świetny napój litewski.