Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6919 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki,
25 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
3 jaja,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
5 łyżek wody,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę, 3 łyżki wody i cukier wymieszany z kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotować 3 min. Odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Masę przeznaczoną na polewę lekko podgrzać i rozsmarować na ostudzonym cieście.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
co to za nazwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Nadesłał(a): sandra 2006-02-16 09:02:25
ciasto na małą foremkę - jadłam lepsze Nadesłał(a):
ciasto bardzo dobre ......dziekuje za przepis ...pozdrowienia Nadesłał(a): Ewa <meawe@hotmail.com> 2006-04-15 04:04:10
ciasto pyszne,,jeszcze lepsze z wiorkami kokosowymi na polewie po upieczeniu. Nadesłał(a): 2006-09-17 14:09:03