<- Gęsta zupa z żytniej mąkiLista potraw z grupy: ZupaGotowanie kleiku. ->

PDF Drukuj

Gęsty żur (kaerakile)

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1700 razy.



50 dag mąki owsianej lub płatków owsianych
kromka czarnego chleba
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
sól

Mąkę owsianą lub płatki oraz chleb zalać 2 I ciepłej wody, zamieszać i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby mieszanina zakisła. Po tym czasie przecedzić przez gazę, wlać do garnka, dodając cukier oraz trochę soli i gotować na bardzo małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Podawać na gorąco z topionym masłem lub na zimno - jak kisiel - polewając zimnym mlekiem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności