<- Zupa z kalarepyLista potraw z grupy: ZupaZupa z kapusty brukselskiej ->

PDF Drukuj

Zupa z kalarepy

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1512 razy.



50 dag kalarepy
porcja włoszczyzny
2 duże ziemniaki
łyżka margaryny lub masła
buteleczka bardzo świeżej słodkiej śmietanki lub niepełna szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
sól
cukier
nać pietruszki
koperek
1,5 I wody

Włoszczyznę umyć, oczyścić, zalać wodą, ugotować wywar i przecedzić (jarzyny użyć do innych celów). Kalarepkę obrać, pokrajać w kostkę, poddusić krótko na tłuszczu, po czym zalać wywarem i gotować do miękkości. Ziemniaki obrać, umyć, pokrajać w kostkę, i wrzucić do wywaru na 25 min przed zakończeniem gotowania. Przetrzeć przez sito, zagotować, doprawić solą i cukrem. Śmietankę lub skondensowane mleko rozprowadzić częścią gorącej zupy i połączyć z resztą. Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Podawać z kluseczkami francuskimi.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności