Kuchnia z szybkowaru
50 dag słodkowodnych ryb (jak karaś, płoć, okoń itp.),
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
2 cebule,
0,5 szklanki śmietany,
1 łyżka mąki,
4 dag masła,
1 łyżka siekanej zieleniny;
sól,
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Włoszczyznę i cebulę oczyścić, drobno pokroić i zalać w szybkowarze wodą. Posolić. W siatkowej lub perforowanej wkładce włożyć oczyszczone ryby (lub tylko same głowy i kręgosłupy, jeśli mamy ich dostateczną ilość), tak by były zanurzone w wodzie. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego, Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć wkładkę z rybą, a do pozostałej w szybkowarze zupy wrzucić szybko zrobioną z masła i mąk; białą zasmażkę, schłodzoną, a następnie rozprowadzoną śmietaną. Oddzielić mięso ryb od ości, rozdrobnić i również wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową.