<- Babka z mąki kartoflanejLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka ziemniaczana - kugelis ze skwarkami ->

PDF Drukuj

Babka z ryżu z truskawkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3310 razy.


25 dag ryżu,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
2 dag margaryny,
2 jajka,
15 dag cukru,
cukier waniliowy,
sól,
zapach cytrynowy do ciast,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
40 dag truskawek,
1 szklanka śmietany

Zagotować wodę z solą i na wrzątek wrzucić umyty ryż. Gdy wchłonie wodę dodać mleko i margarynę, a następnie gotować na małym ogniu. Ryż wyłożyć do miski. Źółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę i dodać do ryżu. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, dodając zapachy. Przełożyć do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babę z formy na płaski talerz. W otwór włożyć część umytych i osączonych owoców. Resztę owoców ułożyć obok. Całość polać bitą śmietaną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności