<- Sernik mrożonyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSernik na zimno ->

PDF Drukuj

Sernik na kruchym cieście

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5860 razy.


ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
13 dag margaryny,
5 dag (3 łyżki) cukru,
4 żółtka

masa serowa:
50 dag sera twarogowego tłustego,
20 dag (niepełna szklanka) cukru,
13 dag margaryny,
4-5 jaj,
2 dag (1 łyżka) kaszy manny,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa

Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie połączyć z żółtkami i cukrem. Ciasto szybko wyrobić ręką i schłodzić w lodówce (co najmniej 30 min). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i przenieść wałkiem na blachę. Ciasto lekko podpiec w gorącym piekarniku (15-20 min). Przyrządzić masę serową: ser przepuścić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, kaszą manną i stopniowo dodawanym serem. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
zamiast kaszy manny mozna dodac do sera make ziemniaczana
Nadesłał(a): Daga <dagmara.werner@op.pl> 2006-03-21 13:03:54


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności