Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6503 razy.
1/2 kg sera tłustego,
3 jaja,
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru,
5 dag masła,
1 paczka galaretki,
30 dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów),
1 paczka herbatników
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać przepuszczony przez maszynkę ser i dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę. Do masy serowej dodać połowę tężejącej galaretki i pianę. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę do formy wyłożonej herbatnikami. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać je pozostałą galaretką. Jeżeli masa serowa jest zbyt rzadka, przed nałożeniem owoców należy ją schłodzić w lodówce. Całość zastudzić. Owoce na serniku można nieco wcisnąć i pozostawić bez galaretki, a galaretkę w całości dodać do masy serowej. Owoce można też zalać bitą śmietaną.