<- Tort orzechowy 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort orzechowy z masa kawowa ->

PDF Drukuj

Tort orzechowy 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4060 razy.


ciasto:
25 dag łuskanych orzechów włoskich lub migdałów
5 dag (3 łyżki) cukru,
4 białka,
tłuszcz i tarta bułka do formy

masa:
25 dag masła,
20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
1 1/2 łyżki stołowej kawy neski lub inki,
4 żółtka,
12 łyżeczki cukru waniliowego

do dekoracji:
połówki orzechów włoskich lub tarta czekolada

Tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Orzechy zemleć w maszynce i przetrzeć przez sito. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i ubijać dalej. Pianę delikatnie połączyć z orzechami. Ciasto podzielić na dwie równe części. Upiec oddzielnie dwa krążki w umiarkowanie gorącym piekarniku. Przygotować masę: utrzeć masło z przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kawą. Na koniec dodać żółtka (po jednym). Masę dokładnie wymieszać. Przełożyć nią krążki ciasta. Warstwę masy ułożyć na wierzchu. Tort udekorować orzechami lub posypać tartą czekoladą.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
spox ciasto.....3majcie tak dalej....aha i fachne ciasto serio.hehehehehehe
Nadesłał(a): hehehehehe 2006-05-01 11:05:27


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności