Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4237 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki,
25 dag (1 szklanka) cukru,
18 dag (1 szklanka) kaszy manny,
20-25 dag margaryny,
1-2 kg jabłek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
tłuszcz i tarta bułka do formy
lukier:
25 dag (1 szklanka) cukru,
1/2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
5 dag masła lub margaryny
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Wymieszać dokładnie mąkę kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość podzielić na 3 równe części. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy wsypać warstwę produktów sypkich, następnie ułożyć, .warstwę jabłek i tak na zmianę. Na wierzchu powinna być warstwa sypka, którą należy równomiernie pokryć startą na tarce lub cienko pokrojoną margaryną. Piec około 60 min w gorącym piekarniku, aż warstwa tłuszczu rozpuści się, a powierzchnia ciasta zrumieni. Sporządzić lukier mleczny i polukrować nim przestudzony torcik.