Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3858 razy.
4 jaja,
8 dag (4 łyżki) cukru,
15 dag (3/4 szklanki) mąki pszennej,
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej,
3 dag orzechów łuskanych,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z roztartymi żółtkami, a następnie z wymieszanymi mąkami pszenną i ziemniaczaną. Kupki ciasta kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Zachować dosyć duże odstępy. Ciastka posypać posiekanymi orzechami. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 15-20 min. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Po ostudzeniu można polać polewą kakaową.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Ciasto posiada bardzo mało składników i jest bardzo smaczne!
Nadesłał(a): Aleksandra Greczkowska <nie mam> 2006-07-13 16:07:25
CIASTO BARDZO SMACZNE, DLATEGO NIE MAM NIC DO DODANIA. Nadesłał(a): OLA GRECZKOWSKA <wodecki@kki.net.pl> 2006-07-13 17:07:29