<- BABECZKI PONCZOWELista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabeczki śmietankowe ->

PDF Drukuj

Babeczki półfrancuskie z owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4315 razy.


ciasto:
40 dag (2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
2/3 szklanki wody

krem:
1 jajo,
5 łyżek gęstej śmietany,
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru,
cukier waniliowy,
50-75 dag owoców (np. agrest, truskawki, śliwki, morele, jagody, wiśnie, jabłka itp.)

Margarynę posiekać z mąką, dodać wodę i bardzo szybko zarobić ciasto. Schłodzić je w lodówce, rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Przykryć nim foremki ułożone jedna obok drugiej, docisnąć wałkiem, a następnie dokładnie wylepić palcami. Ułożyć foremki na blasze. Do każdej włożyć uprzednio czyszczone i ewentualnie rozdrobnione owoce, wlać 2-3 łyżeczki kremu.
Krem: Ubić pianę z białka, usztywniając ją cukrem i dokładnie wymieszać z żółtkami i śmietaną. Babeczki piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. Można również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub masą.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Hej czy znasz strone z " jak zrobić ciastka bez mąki przennej????"
Nadesłał(a): asiunia <asia.paluszynska@vp.pl> 2005-12-19 15:12:30

spróbowałam przepisu mnnniam
Nadesłał(a): Iza <j.stzrop@neostrada.pl> 2006-10-15 14:10:46


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności