Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8565 razy.
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
25 dag (1 szklanka) cukru,
13 dag margaryny,
3 jaja,
3 łyżki mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50 dag oczyszczonych owoców (jabłka, wiśnie, agrest, rabarbar),
cukier waniliowy,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Margarynę utrzeć z cukrem, połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy, ciągle ucierając. W trakcie ucierania wlać mleko. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej i wysypanej tartą bułką. Na powierzchni ułożyć owoce i lekko je wcisnąć. Piec 40-50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Szklanka 250ml to około 13 dag mąki pszennej, dlatego 30 dag to ponad 2 szklanki, a nie 1 i 1/2:) Nadesłał(a):