Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2658 razy.
4 gruszki,
3 jaja,
50 g cukru,
50 g mąki,
50 g masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru na karmel
Przygotować szczelną tortownice. W małym rondlu ugotować karmel z cukru i wody (2 łyżki), wylać na dno tortownicy. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i układać na karmelu w tortownicy w formie gwiazdy. Na gruszki wyłożyć ciasto, wygładzić i wstawić na ok. 30 min. do średnio nagrzanego piekarnika. Sprawdzić czy ciasto jest suche i wyjąć. Po 3 min. wyłożyć na talerz. Podawać na ciepło lub na zimno.