Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1896 razy.
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki śmietanki kremowej,
10 dag truskawek,
10 dag poziomek,
4 jajka,
6 dag cukru,
cukier waniliowy,
4 dag masła do formy
Mleko zagotować, osłodzić, ostudzić. Owoce przebrać, umyć osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Do ostudzonego mleka dodać śmietankę, cukier waniliowy i przetarte owoce. Ubijać trzepaczką, dodając kolejno jajka. Ogniotrwałe naczynie porcjowe (filiżanki) wysmarować masłem, napełnić mleczkiem do 3/ 4 wysokości i wstawić do kąpieli wodnej, np. do brytfanny, wypełnionej wodą do połowy wysokości filiżanek. Przykryć pergaminem, i gotować ok. 40 min. Gdy mleczko się zetnie, wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić pod przykryciem. Wyjąć z filiżanek na rozgrzany półmisek i polać sokiem owocowym.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj Powiadom o komentarzach