<- Gougeres Bourguignonnes - ciasteczka seroweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaGruszki w ciescie ->

PDF Drukuj

Greckie ciastka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4130 razy.


kuchnia grecka:

75 dag mąki,
łyżki proszku do pieczenia,
łyżeczkę sody,
25 dag masła,
15 dag cukru,
6 jaj,
1/4 litra jogurtu
SKŁADNIKI NA SYROP:
40 dag cukru,
1/4 l wody,
sok z połowy cytryny
Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać przez sito co najmniej trzy razy. Utrzeć masło z cukrem wbijając po jednym żółtku. Masę dodać porcjami do do mąki, zagniatając i mieszając, a następnie wlać jogurt. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do rzadkiego ciasta. Ostrożnie wymieszać i przełożyć do płaskiej formy. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnikę na ok. 45 minut. Po upieczeniu ochłodzić. Przyrządzić syrop: połączyć składniki i gotować przez pięć minut. Wylać na ciasto.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności