<- Zupa cebulowa 4Lista potraw z grupy: ZupaZupa cebulowa 6 ->

PDF Drukuj

Zupa cebulowa 5

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5899 razy.


4 cebule,
6 dag margaryny,
2 kostki bulionowe,
4 dag masła,
łyżka mąki,
sól,
4 kromki razowego chleba

Pokrojoną w drobna kostkę cebule włożyć na rozgrzany tłuszcz (2 dag) i podsmażyć na jasno złocisty kolor. Zalać woda, dodać kostki bulionowe i razem gotować około 15 min. Cebule można zmiksować lub rozetrzeć. Rozetrzeć masło z mąką, podprawić zupę, zagotować . Podawać z grzankami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
nie pochłaniająca czasu rewelka 'Niebo w gębie , gęba w niebie ';)
Nadesłał(a): ai <ai22@czat.onet.pl> 2005-08-22 13:08:54

Margaryna to pomyłka. Dopuszczalne jest tylko masło lub masło pół na pół z oliwą z oliwek. Chodzi tu o frakcje białkowe i delikatne łańcuchy tłuszczowe jakie zawiera masło śmietankowe, a nie o sam tłuszcz. Gdybyśmy tak podchodzili do gotowania to wystarczyłby towot do smarowania czołgu. Smak i jeszcze raz smak!!!
Nadesłał(a): Dada <dada1@o2.pl> 2006-03-18 10:03:06

a na ile wody jest ten przepis
Nadesłał(a): xy 2006-05-15 15:05:35

Podejrzewam że na ok litr bo są 2 kostki rosołowe a kostkę rozpuszczamy w 1/2 litra wody.
Nadesłał(a): Magda 2006-06-08 11:06:18


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności