<- Śledzie z rusztuLista potraw z grupy: RybyŚledzie zwyczajne podane bez ości ->

PDF Drukuj

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2778 razy.


3 śledzie solone (45 dag),
1 cebula (10 dag),
8 ziemniaków (80 dag),
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
1 łyżka oleju,
1 szklanka śmietany,
1 jajo,
1 łyżka zieleniny,
sól

Śledzie solone sprawić, wymoczyć (ok. 10 godz), obrać ze skóry i ości, drobno pokroić. Wymieszać z drobno pokrojoną cebulą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, osuszyć. Połowę ziemniaków włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, lekko posolić. Na tym rozłożyć śledzie z cebulą. Przykryć pozostałymi ziemniakami, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Wyjąć, posypać zieleniną, polać śmietaną wymieszaną z jajem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 10 min. bez przykrycia.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności