Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2690 razy.
1 kalafior (50 dag),
2-3 pomidory,
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej,
5 dag oliwek bez pestek,
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag),
cukier,
sól i pieprz,
SOS:
1/2 szklanki majonezu,
2-3 łyżki śmietany,
2 łyżeczki soku z cytryny,
cukier,
sól i pieprz,
Kalafior oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie wyjąć, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką, osączoną z zalewy.
Posolić i popieprzyć. Przełożyć do salaterki. Na tej
warstwie sałatki położyć rozdrobionego tuńczyka i posypać oliwkami pokrojonymi w paseczki (kilka całych oliwek odłożyć do dekoracji).
Przygotować sos:
Składniki sosu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać sosem i udekorować całymi oliwkami. Przed podaniem oziębić (30 minut) w lodówce.
prosze Panstwa we WLOSZECH kalafior jada sie koniecznie ugotowany z wody i tylko z odrobina oleju i soku z cytryny albo parmiggiano. Nadesłał(a): Sora Dora kucharka rzymska italia < dory61@alice.it> 2008-03-27 22:03:44