<- Kartoflane racuchy
Lista potraw z grupy:
Zapiekane
Kasza gryczana z serem twarogowym ->
PDF
Drukuj
Kasza gryczana po gospodarsku
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3071 razy.
20 dag kaszy gryczanej,
400 ml wywaru z mięsa,
1/2 białka
25 dag ziemniaków,
20 dag jabłek,
10 dag słoniny,
8 dag cebuli,
sól, pieprz
Ugotować kaszę gryczaną na sypko. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem, odcedzić, odparować. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę razem ze słoniną Słoninę częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, wymieszać z kaszą, zmielonymi ziemniakami i jabłkami, doprawić do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego nałożyć kaszę, zapiec.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności