<- Kasza manna po generalskuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKasza manna z dynią ->

PDF Drukuj

Kasza manna po redaktorsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2300 razy.


20 dag kaszy manny,
400 ml mleka,
4 dag masła,
jajo,
15 dag brzoskwiń lub moreli,
30 dag bananów,
10 dag cukru pudru,
50 ml Cherry Cordial,
2 dag masła do polania,
sól

Brzoskwinie lub morele namoczyć, ugotować w małej ilości wody, przetrzeć. Kaszę odsiać, włożyć do naczynia lub na blachę, wymieszać z jajkiem, wysuszyć w piekarniku często mieszając aby się nie przypaliła. Do wrzącego mleka dodać masło, wsypać wystudzoną kaszę, zamieszać, zagotować i przykryć. Następnie naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i gotować na parze około 40 min. Wyparowana wodę w naczyniu uzupełniać. Kaszę wymieszać z brzoskwiniami, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Banany umyć, pokroić w plastry, posypać cukrem, polać cherry i pozostawić na godzinę. Następnie obłożyć kaszę, polać masłem i upiec.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności