Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2439 razy.
Ciasto:
25 dag mąki,
1 jajko,
2 dag oleju,
ok. 1/2 szklanki wody,
sól
Nadzienie:
40 dag truskawek,
12 dag oleju,
3 dag cukru,
cukier puder
Ciasto starannie zagnieść z podanych składników, dodając olej. Wyrobić je dokładnie, rozwałkować, wykrawać kwadraty o boku 7-8 cm Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki, osączyć, przesypać cukrem. Układać duże, dorodne truskawki na kwadratach ciasta, starannie zlepiać. Gotowe pierogi kłaść na patelnię z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Smażyć z obu stron. Podając posypać cukrem pudrem.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Ja zkorzystalam tylko z przepisu na ciasto :) jest bartdzo dobre, i dosyc latwo sie wyrabia. Nie wyprubowalam wersji z truskawkami ale zrobilam z nadzieniem do pierogow ruskich.... :) wyszystkim smakowalo wiec dziekuje za przepis :* Nadesłał(a): kasta.. 2006-05-12 14:05:44