Na wierzch:
250 g twarogu,
szklanka śmietany,
3 łyżki cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego,
500 g gruszek,
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej,
kilka migdałów,
2 łyżki wiśniówki lub rumu
Mąkę przesiać na stolnice, dodać masło i ewentualnie śmietanę, żółtka, cukier puder i zapach, zagnieść ciasto, które zawinąć w folie lub w pergamin i włożyć na 30 min. do lodówki. Kruchym ciastem wyjętym z lodówki wykleić niska formę lub tortownice tak, aby pokryć dno i utworzyć brzeg wysokości ok. 2 cm. Nakłuć i upiec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Twaróg przecisnąć przez maszynkę, dodać śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy, ucierać na gładką masę. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w podłużne paski. Gruszki obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Do upieczonej tarty nałożyć Masę serową, na niej ułożyć gruszki, które ozdobić galaretką i posypać migdałami. Podawać natychmiast.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
A co z rumem? Jest w normatywie a w wykonaniu nie ma? Czyżby to dla cukiernika? Nadesłał(a): wlochaczek <wlochacz_yoghurt@poczta.fm> 2005-11-26 19:11:41