<- ZIELONY GROSZEK Z WIEPRZOWINĄLista potraw z grupy: Warzywa, owoceZiemniaki - Mr Haggerty ->

PDF Drukuj

Zielony ryż

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1906 razy.


szklanka ryżu,
2 szklanki wrzącej wody,
sól,
2 jaja,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oliwy lub oleju,
2 szklanki utartego żółtego sera,
szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera,
posiekana cebula,
1/8 łyżeczki roztartej szałwi,
pieprz,
masło

Ryż wsypać do garnka, wlać wrzątek, osolić, przykryty garnek z ryżem wstawić do naczynia z gotującą się wodą, gotować 30 min nie odkrywając ryżu. W razie potrzeby dolewać wrzątek do naczynia z wodą. Zestawić z ognia, ryż przełożyć do miski. Jaja ubić z mlekiem, oliwą, wlewać stopniowo do ryżu, mieszając widelcem. Dodać ser, zielona pietruszkę, liść selera, cebulę, szałwię, sól, pieprz, wymieszać. Wlać do naczynia wysmarowanego masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika (170 C), piec przez 45 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności