<- Gofry holenderskieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaGreckie ciastka ->

PDF Drukuj

Gougeres Bourguignonnes - ciasteczka serowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3502 razy.


1/2 l. mleka
sol, pieprz
8 lyzek masla
1/4 kg maki
8 jajek
200 g sera Gruyere
2 lyzki smietanki

mleko zagotowac z maslem sola i pieprzem zdjac z ognia i wsypac make mieszajac postawic na minute na ogniu, stale mieszajac zdjac z ognia dodac po kolei 7 jajek, a nastepnie 125 g sera pokrojonego bardzo drobno, nadal mieszajac dodac smietanke, mieszajac rozlozyc ciasto do malych kamionkowych miseczek, wypelniajac kazda do polowy. ubic ostatnie jajko i posmarowac nim ciasto po wierzchu do kazdej miseczki wlozyc maly kawalek pozostalego sera piec w piekarniku na srednim ogniu
Mozna podawac gorace lub zimne.
Z dowolnym winem.
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności