<- Jak czyścić prosięLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaJarzyny pod słoniną ->

PDF Drukuj

Jamon

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2991 razy.


Potrawa z kuchni hiszpanskiej

(czyt. cham`on)
czyli szynka
łatwo się go robi:
bierze się nogę świńską całą, dobrze soli i wiesza w przewiewnym miejscu (nie za chłodnym) na dość długi okres czasu, np. pół roku, rok. Gdy tłuszcz odparuje, a mieso wyschnie wkręca się całą noge w taki specjalny stojaczek, i długim ostrym nożem kroi na przezroczyste plasterki. Najlepsze do tego jest hiszpańskie wino np. rioja. Pachnie prześlicznie... :-) A drogie to dziadostwo jak nie wiem co...
From: "Marek" <marekrz@bosscom.com.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności