Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3063 razy.
Kuchnia fińska jest prosta i skromna. Gorący posiłek podaje się zwykle raz dziennie, przeważnie w późnych godzinach popołudniowych. Ciężka praca fizyczna, chrakteryzująca wysiłek wielu Finów: drwali, myśliwych, leśników i rybaków, wymaga posiłków pożywnych. Nic też dziwnego, że składają się one najczęściej z produktów zbożowych, ziemniaków, mięsa /w tym głównie wieprzowiny/ oraz ryb. Te ostatnie odgrywają dużą rolę w jadłospisie mieszkańców zarówno wsi, jak miast. W zatokach, szczególnie przy ujściach rzek, łowi się wspaniałe łososie i trocie. W świeśnie zarybionych jeziorach żyją szczupaki, sumy, sandacze pstrągi. Spożywane są one jednakże bez specjanych dodatków - często pieczone, rzadziej smażone. O traperskim pochodzeniu narodowych potraw z ryb, także z morskich, świadczą sposoby ich przygotowania, np. ryby pieczone w glinie i w ziemi. a gdzie moge znajeźć strone z przepisami fińskimi, to bardzo wazne, jeśli ktos zna to prosze o kątakt na maila Nadesłał(a): Lilith <lilith914@poczta.fm> 2006-02-04 13:02:46