Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4710 razy.
SKŁADNIKI
* 250 g marchewki
* 250 g brukwi
* 1/8 główki włoskiej kapusty
* 250 g pomidorów
* 2 cebule
* 2 pory
* 1/2 selera
* 3 ząbki czosnku
* trochę mięsa z drobiu
* 1/2 filiżanki ryżu
* 150 g makaronu
* 3 ziemniaki
* 150 g słoniny
* 1/2 l bulionu
* 3 łyżki oliwy
* 1/2 pęczka natki
* sól
* pieprz
* tymianek
Wszystkie jarzyny, z wyjątkiem pomidorów, pokrojone w drobne paseczki poddusić na oliwie i zalać bulionem. Po zagotowaniu dodać pokrojone mięso drobiowe o pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez 20 minut. Dołożyć opłukany ryż, pokruszony na niewielkie kawałki makaron i przyprawy. Gotować na dużym płomieniu 10 minut, potem dodać czosnek, posiekaną natkę i pokrojoną w kostkę słoninę. Ugotowana zupa powinna być zawiesista. We Włoszech zupę tę spożywa się nie tylko łyżką. Używa się też widelca. Można dodać parmezan.