<- Sałatka WiktoraLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSAŁATKA WIOSENNA ->

PDF Drukuj

Sałatka wiosenna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5012 razy.


SKŁADNIKI
* 10 dag fasolki szparagowej
* 1 mały kalafior
* sól
* 1 pęczek rzodkiewek
* 1 główka sałaty
* 1/2 pęczka młodych marchewek
* 1 jabłko
* 2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
* pieprz, cukier
* posiekany szczypiorek
* kilka łyżek śmietany

Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki lub pokroić na drobne cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać. Marchewki, jabłko i ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szypiorkiem. Podawać jako przystawkę do mięs, ryb, potraw mącznych.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności