Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7914 razy.
3 duze pomidory,
1 ogorek 'waz' lub 3 male,
2 cebule,
1-2 zielone papryki,
garsc oliwek, najlepiej tych duzych z rodzaju "kalamata olives", a jesli nie to moga byc z marynaty, byle czarne;
sol, pieprz do smaku,
sok z 1 cytryny,
5 lyzek oliwy,
20dkg sera owczego "feta" lub bryndzy,
oregano.
wykonanie
Pomidory pokroic w osemki, ogorki w polkrazki, cebule i papryki w krazki. Dodac oliwki, przyprawic sola i pieprzem. Skropic sokiem z cytryny, oliwa i wymieszac. Na wierzchu ulozyc ser feta pokrojony w plastry i posypac oregano.
Mozna
posypac obficie natka pietruszki. Zwykle tak robie jesli w salatce ogorek sasiaduje z pomidorem. Mozna rowniez dodac 1-2 zabki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki.
Smacznego!
From: "Ewa M." <knowacz@usa.net_NoSpam>
Ja robie troche inaczej: z oliwki, soku z cytryny, zabka czosnku (utartego) i reszty przypraw do smaku robie cos w rodzaju winegred (nie wiem jak sie toto dokladnie pisze) i dopiero tym sosem polewam warzywka.
Pycha!
Pozdrawiam i smacznego
From: "Robert Wiśniewski" <rwisniew@priv.onet.pl>