PRZYGOTOWANIE:
* Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody. Odsączyć.
* Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na maśle.
* Dodać pokrojone w talarki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
* Smażyć cały czas mieszając, aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
* Dodać groszek i dokładnie wymieszać.
* Formę żaroodporną nasmarować masłem. Położyć na niej makaron. Następnie nałożyć warstwę warzyw i ponownie warstwę makaronu. Polać śmietaną i przykryć folią aluminiową.
* Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut.
* Następnie folię zdjąć i zapiekankę posypać tartym żółtym serem.
* Ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, aby rozpuścił się ser.