Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3599 razy.
Pieczemy biszkopt, raczej płaski, na prostokątnej blasze (biszkopt z 5 jajek wylany na 'systemową' blachę z piekarnika będzie w sam raz).
Masa:
250g serka mascarpone,
250 ubitej śmietany,
mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),
cukier waniliowy,
2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru - można i więcej, ile kto lubi),
sok z jednej cytryny
Robi się to tak:
serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą,
dodajemy sok z jednej cytryny do masy serowej.
Nakrapiamy biszkopt wodą z sokiem cytrynowym, rozsmarowujemy równomiernie masę, wygładzamy powierzchnię. Dekorujemy paskami skórki cytrynowej, można też cienkimi plasterkami cytryny i limonki. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu kroimy w romby.
Aż się głodna zrobiłam z tego wszystkiego ;-) - idę na obiad! :-)
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>