Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3298 razy.
W rownych czesciach (np. 1/2 kg)
papryka,
pomidory,
cebula
marchewka.
Najpierw kroimy marchewke - ja lubie w plasterki, ale orginalnie powinno sie kroic w kostke, wrzucamy ja na goracy olej, nastepnie krimy cebule na polplasterki - dorzucamy do marchewki, potem to samo z papryka i nakoniec dodajemy do calosci pomidory (mozna przedtem sparzyc i obrac ze skorki). Dusimy wszystko razem, az warzywa zmiekna i troche odparuja - oczywiscie wszystko solimy do smaku.
Podajemy np. z parowkami krojonymi w plasterki, albo z kawalkami kurczaka do wszystkiego podajemy ryz albo ziemniaki puree.
Przepis na leczo pochodzi od prawdziwej Wegierki - ojcie jakis czas temu pracowal na Wegrzech - i przywiozl ten przepis stamtad.
Papryka na leczo najlepsza jest zolta - taka jaka mozna kupic tylko latem niezbyt miesista.
Smacznego
From: "Joanna" <joannaz@kki.net.pl>