Inne składniki:
słonina ew. smalec,
słodka i ostra papryka w proszku lub/i mała czuszka ,
sól, pieprz,
szczypta cukru.
Na roztopionym tłuszczu doprowadzamy do zeszklenia cebulę z dodaną słodką sproszkowaną papryką. Dodajemy pokrojoną zieloną paprykę (nie za drobna kostka) i czuszkę, kiedy papryka lekko zmięknie dodajemy pomidory, doprawiamy ostrą papryką w proszku w/g gustu i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy przesmażoną osobno kiełbasę z całym wytopionym tłuszczem. Teraz to juz tylko kilka chwil na gazie i ... do schłodzenia, bowiem najlepsze jest leczo odgrzewane - jak bigos - i jak bigos tłuste.
Dlatego podaje się je z wytrawnym czerwonym winem (węgierskim).
Smacznego
From: "Elżbieta Gnatowska" <egnatowska@uzp.gov.pl>