<- Sałatka w sosie koperkowymLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka Warstwowa ->

PDF Drukuj

Sałatka Waldorf

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4503 razy.


porcja dla 6 osób
przygotowanie 30 minut

składniki:
* 250 g selera
* 250 g winnych jabłek
* 1 banan
* 100 g łuskanych orzechów
* 2 łyżki soku cytrynowego

sos
* 80 g majonezu
* 1 łyżka soku cytrynowego
* 4 łyżki (50 ml) słodkiej śmietany

Seler obrać, umyć i pokroić na plastry, a następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalać małą ilością wrzącej wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować 5 minut. Wyjąć z wody. Powinien być lekko trwardy i jędrny. Odcedzić, wystudzić. 2 jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Z banana zdjąć skórkę, pokroić na plasterki i skropić łyżką soku z cytryny, aby nie sciemniał.
Przygotować sos.
Majonez wymieszyć z sokiem z cytryny i 4 łyżkami słodkiej śmietany. Owoce przełożyć do salaterki, dodać połowę orzechów, zalać przygotowanym sosem, wymieszać i mocno oziębić. Przed podaniem włożyć do pucharków i posypać pozostałymi orzechami.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności