<- CHAŁA DROŹDŹOWALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaChałka 2 ->

PDF Drukuj

Chałka 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4441 razy.


Moj maz uwielbia tosty z tej chalki, jezeli cos zostanie z niej na drugi dzien:
50 gr drozdzy
1 szklanka cieplego mleka (43 stopnie Celsjusza)
pol kostki masla (roztopionego)
3 szklanki maki (okolo)
4 zoltka
2/3 szklanki cukru
1/2 lyzeczki soli

Drozdze, mleko, 1 lyzke cukru, 2 lyzki maki wymieszac, odstawic na 5 minut. Reszte cukru i zoltka ubic na jasnozolto. Dodac do drozdzy, dodac sol, i 2 szklanki maki, wyrobic lekko. Dodac cieple roztopione maslo, wyrobic. Dodac tyle maki, aby ciasto sie nie kleilo do reki, ale im mniej maki, tym lepiej. Wyrobic, az bardzo gladkie, elastyczne. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut, podzielic na trzy czesci, zrobic z nich dlugie walki, uplesc w warkocz. Podwinac konce pod spod, ulozyc na blasze posmarowanej maslem. Wyrosnac w cieplym miejscu, az bedzie trzy razy wieksze. Wstawic do zimnego pieca, nastawic temperature, i piec. Daje to ciastu mozliwosc dalszego rosniecia, bez obawy, ze sie zapadnie przy przenoszeniu. Gdy zlote, posmarowac zoltkiem roztrzepanym z odrobina wody, piec az brazowe. Wsadzic patyczek, jezeli czysty, wyjac ciasto i trzymac na blasze przez 5 minut, potem przelozyc na siatke do ostygniecia. Mozna do ciasta dodac rodzynki, gdy prawie wyrobione. Tak samo robie baby na Wielkanoc.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

rewelacja ideał
Nadesłał(a): bohusz <bogdan@v.pl> 2006-03-14 19:03:27


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności