Krem
1 szklanka mleka
1 szklanka slodkiej smietanki
4 lyzki maki kartoflanej
1/2 szklanki cukru
3 zoltka
cukier waniliowy lub 1 lyzka wanili w plynie
1 puszka ananasow w krazkach
sok z jednej cytryny
1/4 szklanki wodki
Wysmarowac maslem i wysypac maka duza tortownice (25 cm). Nagrzac piec do 180.
Zrobic biszkopt nastepujaco:
Ubic bialka, az sztywne, dodac cukier na 3 razy, ciagle ubijajac. Ubijac nastepna minute, az bialka beda lsniace i geste. Ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, i ubijajac 10 sekund pomiedzy. Teraz recznie, nie mikserem, bardzo delikatnie, ale dokladnie, wmieszac make. Przelozyc do tortownicy i piec 35-40 minut, potem sprawdzic patyczkiem. Generalnie powinien byc rowno zloty, brzegi powinny odstawac od tortownicy. Ten biszkopt nigdy nie siada. Wystudzic, przeciac na 3 krazki szerokim nozem.
W czasie, gdy biszkopt sie piecze, zrobic krem. Robi sie go jak gesty budyn waniliowy - zrobic kogel mogel, dodac make kartoflana, pol szklanki mleka, wymieszac. Zagotowac reszte mleka, smietanke i do wrzacego wlewac zoltkowa mieszanke wolnym strumieniem ciagle mieszajac. Odstawic do wystygniecia. Ananasowe krazki przeciac w poprzek na pol, aby otrzymac dwa razy wiecej (cienkich) plasterkow. Sok z puszki, wodke i sok z cytryny wymieszac.
Na ladnym, plaskim talerzu umiescic gorny krazek biszkoptu, gora na spod, dobrze nasaczyc sokowodka, posmarowac 1/3 kremu budyniowego, ulozyc polowe krazkow ananasowych, zakryc srodkowym krazkiem, powtorzyc nasaczanie, krem i ananasy, na wierzchu rozsmarowac pozostaly krem. Udekorowac kwiatami, lub posypac tarta czekolada.
Schlodzic co najmniej godzine przed podaniem.
Najlepszy na drugi dzien.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)