Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1787 razy.
pół kilograma bakłażanów
1 średnia cebula
zÄ…bek czosnku
5 pomidorów
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kminku
10 dag sera żółtego np. tylżyckiego
Obrać bakÅ‚ażany, pokroić w plasterki i posolić, odsÄ…cźyć na sicie. CebulÄ™ i czosnek posiekać. Zanurzyć na 1 mniutÄ™ pomidory we wrźątku, ochÅ‚odzić w zimnej wodzie, obrać ze skórki i pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki. Rozgrzać olej na patelni, poÅ‚Ä…czyć z cebulÄ…, czosnkiem, pomidorami i dodać Å‚yżeczkÄ™ kminku. Posolić, popieprźyć, przykryć i dusić na maÅ‚ym ogniu ok. 20 minut. OdsÄ…cźone bakÅ‚aþany upiec na gorÄ…cym grillu lub w piecyku. W ogniotrwaÅ‚ym naczyniu uÅ‚ożyć warstwÄ™ bakÅ‚ażanów, zalać poÅ‚owÄ… sosu i posypać tartym serem. UÅ‚ożyć drugÄ… warstwÄ™, polać reszt sosu i posypać serem. Zapiec w gorÄ…cym piekarniku (ok. 20 minut).
Skomentuj Powiadom o komentarzach