Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5708 razy.
Panierka KFC jest opatentowana tajemnica Pulkownika Sandersa i jego firmy. Bardzo sie chwala tym "21 secret ingredients".
Nikt ich jeszcze nie podrobil, ale ogolnie mozna dojsc blisko nastepujaco: pol szklanki maki lyzka czerwonej papryki lyzka vegety (czy to tak sie nazywa? taki rosolek sproszkowany) lyzeczka soli pol lyzeczki pieprzu lyzeczke mieszanki ziolowej (tymianek, oregano, rozmaryn, majeran)
Kure pokroic na kawalki, umyc i troszke osuszyc, ale powinna byc dosc wilgotna. Do duzego worka plastikowego wrzucic przyprawy i make, wymieszac. Dodac kure i podrzucajac w tym woreczku, mieszac az sie wszystkie kawalki dobrze pokryja mieszanka.
W duzym, ciezkim garnku lub patelni rozgrzac 1 cm oleju. Na to ukladac kure, zmniejszyc ogien i smazyc po obu stronach, az w najgrubszym miejscu bedzie biala. Ja przykrywam patelnie siatka, aby nie pryskalo, i na te siatke klade jeszcze kawalek recznika papierowego.
Najlepsze, gdy podawane z jakas surowka.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)
Osobiscie uwazam, ze jesli podchodzi Ci kurczak z KFC, to wystarczy sprobowac z "Chrupiacym Kurczakiem" z Kamisu. Efekt jest zblizony. Polecam jednak sprobowac uzyc jako "srodka panierujacego" lekko pokruszonych platkow kukurydzianych. Efekt jest super, zwlaszcza jesli uzyjesz platkow z miodem, ktore genialnie sie komponuja z ostra papryka i innymi spice'ami.
Pozdrawiam
From: waszek <waszek@pov.com.pl>