Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5661 razy.
Golabki robie najprosciej, jak mozna.
Duza biala kapuste wsadzam do woreczka plastikowego, i do mikrofalowki na kilkanascie minut, czesto obracajac. Acha, wycinam glab. Potem obieram kapuste z lisci.
Wymieszac dokladnie reka, nadziewac liscie kapusty. Pozostalymi liscmi wyscielac naczynie do zapiekania, ulozyc golabki szwem na dol, pojedyncza warstwa. Zalac woda do 2/3 wysokosci golabka, dodac 2-3 grzyby suszone w szparki miedzy golabkami, zakryc folia, i piec w goracym piecu 1 godzine.
Zrobic sos na rosole i dodac plyn z pieczenia. Podawac z kartoflami.
Zaznaczam, ze uwazam dodawanie sosu pomidorowego do golabkow za swietokradztwo, ale tylko dlatego, ze moja rodzina jest z zachodniej czesci kraju i tak tam sie golabkow nie traktuje. W centralnej Polsce dodaje sie dobra lyzke przecieru pomidorowego do sosu do golabkow. Fu.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)
Ja zawsze dodaję do gołąbków pieczarki i soczewicę. Nigdy nie było w tym koperku i sosu sojowego.
From: "Niedzielka" <wcempura@polbox.com>
Sos sojowy dodaje zamiast soli, aby dodac, jak to ja nazywam, taki "ciemny" smak. Koperek dodaje moja Mama, i jest to bardzo dobry dodatek, radze sprobowac.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)