<- Indyk pieczony 2Lista potraw z grupy: Mięso: DróbIndyk pieczony - nadzienie ->

PDF Drukuj

Indyk pieczony 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Zmodyfikowano: 2008-11-27 09:44:00
Język: Polski
Odwiedzono: 16660 razy.


Sredniego indyka obmyj, obsypac przyprawami /pieprz/czerwona papryka w praszku, zielony koperek -drobno pokrojony najlepiej suszony albo pietruszka./ Tym wszystkim natrzec calego indyka z wierzchu i od srodka .
Rozprowadzic kosztke bulionu moze byc wolowa albo z drobiu,w 1/2 szklanki wody i prze wysmarowaniem indyka przyprawami polac go od /tylko/ srodka/wiecej soli nie potrzeba to co jest w bulionie wystarczy/
Dalej wypchac calego indyka jablkami./kwaskowe ze skorka-pokrojone na cwiartki/ spiac indyka wykalaczka , wlozyc do piekarnika w odpowiednim naczyniu /dno naczynia lekko posmarowac tluszczem/ po kazdej 1/2 godzinie wyciagnac i polac indyka na wierzchu 1/4 szklanki wina wytrawnego/na calego indyka powinno sie przygotowac okolo 1 szklanki wina /moze byc czerwone albo biale ,to zalezy tylko od gospodini/
Smacznego

Ja pieke sredniego indyka 5 kg -3 godz kazdy nastepny kg. dokladam 1/2 godz. Piekarnik na 180 st.C (350 st.F) Ale pierwsze pol godz. daje na 200 st.C (400 st.F). /ale to w mojm piecu ,ja mam na prad piekarnik -rada, kazda pani powinna znac swoj piec /
From: "S. Kwiatkowski" <s.kwiatkowski@canada.com>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności