<- Groszek ptysiowy 1Lista potraw z grupy: Dodatki do dańGrzanki do zup ->

PDF Drukuj

Groszek ptysiowy 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1932 razy.


Szybki przepis na groszek ptysiowy:

225 ml wody (3/4 szklanki lub 1 cup)
115 g masla (1 stick - 4oz)
125 g maki (3/4 szklanki lub 1 cup)
4 jajka
szczypta soli

Nagrzac piec do 200C/400F.
Wode, sol, i maslo doprowadzic do wrzenia w srednim garnku. Wsypac cala make jednym ruchem, zdjac z ognia, i drewniana lyzka wyrabiac, az polaczone.
Dodawac po jednym jajku, porzadnie wyrabiajac, az sie kluchy polacza.
Po ostatnim jajku wyrabiac troszke dluzej, az masa bedzie gladka.
Przelozyc do mocnego worka plastikowego, obciac rozek, wyciskac kulki ciasta na blache wielkosci malego orzecha laskowego.
Piec w nagrzanym piekarniku az zlote, okolo 8-10 minut.
Po ostudzeniu przechowywac w szczelnych pojemnikach, wstawic do pieca na pare minut do odswiezenia przed podaniem.
Do ciasta na groszek ptysiowy mozna dodac szczypte pieprzu cayenne, szczegolnie, gdy groszek jest uzywany do mdlych zup, lub szczypte curry dla ciekawosci smakowej.
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności