Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4244 razy.
Często bywa mylony z pigwą, ale to tylko podobieństwo nazw. Wystarczy przyjrzeć się obu roślinom, by już nigdy ich ze sobą nie pomieszać. Pigwa jest drzewem o białych kwiatach, podobnych do jabłoni, a pigwiwiec raczej niskim krzewem ozdobnym, kwitnącym w płomiennych barwach. Dzięki dekoracyjnym kwiatom i liściom jest jednym z najpopularniejszych krzewów zarówno w ogrodach, jak w parkach. Krzewy wyrastają do 1-1,5 m, są rozłożyste. Ich długie, pokryte cierniami pędy dobrze pokrywają ziemię, uniemożliwiają wzrost chwastów. Kwiaty pojawiają w się kwietniu lub maju. Nie tylko ich uroda powoduje, że pigwowce są tak chętnie sadzone. Od września do października pojawiają się owoce - nie zbyt duże, silnie pachnące i twarde, złote "jabuszka". Wprawdzie nie nadają się do jedzenia na surowo, ale ich przetwory, np. dżemy, zawierają dużo witaminy C oraz garbniki i związki mineralne.
Proszę o jakieś przepisy na przetwory z owoców pigwowca. Nadesłał(a): Krzysiek <kjanta@interia.pl> 2005-10-24 07:10:27