Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2699 razy.
Jeden, bardzo smaczny tort z marmoladą jabłkową robi się tak, iż piecze się 3 krążki kruchego ciasta (ciasto kruche możesz zrobić z dodatkiem mielonych orzechów np.), przekłada je marmoladą jabłkową (utarte jabłka, trochę cukru do smaku, cynamon, skórka pomarańczowa, razem poddusić).
Wierzch można udekorować lukrem i np. orzechami.
Do tego tortu podaje się ubitą śmietanę.
Taka trochę elegantsza szarlotka w formie tortu :-)
Drugi pomysł, który mi się nasuwa, to całe jabłka, obrane i wydrążone, nadziane masą z orzechów (mielone orzechy+cukier+miód+odrobina masła), zalane ciastem biszkoptowym lub piaskowym, i tak upieczone.
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>