Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2761 razy.
"Chcesz żyć zdrowo, jedz razowo" pod takim hasłem obradowali w Pleszewie (Kaliskie) naukowcy z wyższych uczelni, producenci zbóż i piekarze z całego kraju. Ich zdaniem, pieczywo razowe jest znacznie zdrowsze od białego. Sympozjum zorganizowały Zakłady Zbożowe z Pleszewa, które - z pomocą naukowców Akademii Rolniczej w Poznaniu od dwóch lat propagują korzyści wynikające ze spożywania pieczywa razowego i gruboziarnistego.
Profesor Henryk Gąsiorowski, specjalista od zbóż, powiedział, że główną rolę w racjonalnym odżywianiu odgrywa wysoki udział w diecie przetworów zbożowych, głównie pieczywa razowego.
Obok głównego składnika, jakim jest skrobia, ziarno zawiera:
* białko,
* tłuszcz,
* kompleks składników mineralnych
* witaminy z grupy B,
* witaminę E
* błonnik pokarmowy.
Według prof. Gąsiorowskiego, codzienna dieta powinna być bogata właśnie w błonnik. Zmniejsza on częstotliwość występowania nieżytu jelit, raka jelita grubego, chorób serca i cukrzycy. "Tych walorów nie posiada białe pieczywo" - twierdzi Gąsiorowski. Przetwory z jęczmienia i owsa, uważane dawniej za pokarm ubogich, zapobiegają także miażdżycy i chorobom wieńcowym. "Tymczasem zaledwie jeden procent Polaków kupuje chleb razowy" poinformował profesor.
"Emeryci i renciści oraz ludzie ubodzy ratują swoje zdrowie drogimi lekarstwami. Nie wiedzą, że w wielu przypadkach pomógłby im w zachowaniu dobrej kondycji tani chleb razowy" powiedział Gąsiorowski.
Uczestnicy seminarium mówili także o jakości chleba i surowca do jego wypieku. Ich zdaniem, polski surowiec jest dobry, ale końcowy efekt psuje pośpiech w produkcji chleba, nieodpowiednie temperatury otoczenia, zbyt krótki czas wypieku. (PAP)
Żródło: Telegazeta TVP2 WOW!!!!! Mocne, jak za starych czsow czynu 1 majowego. Nadesłał(a): emeryt. 2006-04-30 19:04:01