<- Szarlotka królewskaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzarlotka Marysi - kruche ciasto ->

PDF Drukuj

Szarlotka Magdy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4572 razy.

CUKIER:1 szkl.
MĄKA:2 szkl.
MARGARYNA:25 dkg.
KAKAO:3 łyżecz
JAJKA:4 szt.
PROSZEK DO PIECZENIA:2 łyżecz
JABŁKA:2-3 kg.
MASŁO:25 dkg.
BUDYŃ:1 toreb.
MLEKO:1,5 szkl
CUKIER PUDER:1 szkl.
POLEWA CZEKOLADOWA:1 toreb.

Czas przygotowania : 1 godz
Czas gotowania : 40 min.
Przepis na 16 osób

Źółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, ucierając wsypywać mąkę z proszkiem Na końcu dodać ubitą z białek pianę. Ciasto podzielić na dwie cześci, do jednej dodać kakao. Na dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką brytfanny położyć jasne ciasto, później uduszone jabłka i ciemne ciasto. Wstawić ciasto do pieca.
KREM: (z masła, budyniu, mleka, cukru pudru)
Utrzeć masło z cukrem pudrem. Łyżką mieszać, dodając powoli ostudzony budyń. Na końcu dodać zapach cytrynowy, lub sok z cytryny.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności