Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 17576 razy.
Zestaw na 2 litry wodki o mocy 30ż.
2 kg aromatycznych, dojrzalych wisni,
2 kg cukru krysztalu,
1,6 l spirytusu o mocy 60ż.
1. Przebrac wisnie, odrzucic ogonki i owoce niedojrzale lub uszkodzone, wyplukac kilkakrotnie zimna woda na cedzaku.
2. Wydrylowac wisnie, po czym wraz z 1/5 wszystkich pestek wrzucic je do gasiorka o pojemnosci 5 l, zasypac cukrem i nie mieszajac, gasiorek zakorkowac. Odstawic na 7-10 dni.
3. Gdy rozpusci sie caly cukier, zawartosc gasiorka dobrze wymieszac. Wytworzony syrop zlac przez cedzak lub sito do emaliowanego garnka o pojemnosci 3 l.
4. Doprowadzic syrop na malym ogniu do wrzenia. Gdy powstajaca obficie piana
opadnie, zebrac jej reszte i usunac. Uzyskany surop mozna uzywac do napojow
lub po zakonserwowaniu spirytusem do wyrobow wisniowek slodkich.
5. Przygotowac nalewke: litr spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 650 ml wody i
uzyskane 1,6 l spirytusu o mocy ok. 60ż wlac do pozostalych w gasiorku po
zlaniu syropu wisien. Spirytus dobrze wymieszac z wisniami i gasiorek
szczelnie zamknac.
6. Macerowac 5-6 dni, po czym zlac nalew znad owocow, przefiltrowac przez bibule lub wate i rozlac do butelek.
- Chcac uzyskac mocniejsza i mniej slodka nalewke, nalezy do otrzymanych 2 l
nalewki dodac 400 ml spirytusu o mocy 95ż. Po wymieszaniu powstanie 2,3 l
nalewki o mocy 40ż.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach