<- Wiśniówka na miodzieLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekWódka orzechowa ->

PDF Drukuj

Wodka bakaliowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6436 razy.


Zestaw na 2 litry wodki.
150 g swiezych fig,
150 g rodzynkow dobrego gatunku,
500 g chleba swietojanskiego,
500 g swiezych daktyli,
300 g cukru,
1 lyzeczka soku z cytryny,
800 ml spirytusu o mocy 95ż,
1 l wody.

1. Wszystkie surowce pokroic na drobne plasterki lub rozdrobnic na kawalki,
wlozyc do gasiorka lub sloja, dodac lyzeczke soku z cytryny i zalac 800 ml
spirytusu o mocy 95ż. Gasiorek dobrze zakorkowac i odstawic do maceracji na
3-4 tygodnie, czesto mieszajac jego zawartosc.
2. Po skonczonej maceracji zlac nalew, zagotowac wode z cukrem, dodac ja do
nalewu. Dobrze wymieszac.
3. Odstawic wodke na 6 miesiecy do dojrzewania, po czym przefiltrowac ja i rozlac do butelek.
4. Dla wzbogacenia smaku mozna dodac do nalewu 250-500 ml slodkiego wina dobrego gatunku oraz skorki pomaranczowe i cytrynowe w cukrze. Smak wodki moga
rowniez poprawic suszone figi i daktyle.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności