<- Comber barani po angielskuLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaCynadry baranie duszone ->

PDF Drukuj

Comber jagniecy z cebulka i mlodymi kartofelkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2327 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg combra jagniecego,
750 g mlodych kartofli,
400 g mlodych cebulek,
30 g smalcu,
3 lyzki oliwy,
kilka galazek swiezego rozmarynu,
kilka listkow swiezej szalwi,
kilka lisci laurowych,
sol, pieprz.

1. Comber pokroic w sredniej wielkosci kawalki. Umyc, osuszyc.
2. Cebulki obrac. Polowe z nich pokroic w cienkie plasterki.
3. Mlode kartofle umyc, wytrzec szorstka sciereczka. Nie obierac!
4. Rynienke do pieczenia wysmarowac smalcem. Wlac oliwe, dodac szalwie, lisc
laurowy, rozmaryn oraz cale i pokrojone cebulki. Ulozyc w tym kawalki miesa.
Osolic, opieprzyc.
5. Piec 1 godz. w ogrzanym do temp. 230żC piekarniku. W polowie pieczenia dodac
kartofle. Od czasu do czasu przewracac kawalki miesa i jarzyny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności