Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2345 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
Ciasto:
230 g burghulu (patrz "ogolne"),
1 cebula,
120 g chudej mielonej jagnieciny,
1 lyzka maki,
1 lyzeczka allspice,
sol, pieprz.
Farsz:
1 cebula,
350 g jagnieciny, wolowiny lub po polowie obydwu mies,
1 lyzka oliwy,
125 ml wody,
1 lyzeczka allspice,
1 lyzeczka cynamonu,
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,
2 lyzki orzeszkow pinii lub posiekanych wloskich,
olej.
1. Przygotowac ciasto. Burghul umyc, namoczyc w wodzie przez pare minut. W tym
czasie posiekac cebule, dodac mieso, dobrze wymieszac. Wyrobic. Burghul odcedzic, przelozyc na scierke i dobrze odcisnac. Dodac make, allspice, sol i
pieprz, nastepnie przepuscic przez maszynke do miesa. Masa powinna miec konsystencje ciasta. Przelozyc do lodowki na 1 godz.
2. Przygotowac farsz. Cebule posiekac, przelozyc z miesem do duzego garnka, dodac oliwe, wode i przyprawy. Smazyc na srednim ogniu, ciagle mieszajac. Dodac pietruszke, czesciowo zakryc, gotowac 20-30 min. Dodac orzeszki, zwiekszyc ogien, nastepnie mase przyrumienic. Przelozyc do miski, sprobowac i
jesli trzeba doprawic.
3. Lekko zmoczyc rece w zimnej wodzie. Lyzka nabierac niewielka ilosc ciasta
(wielkosci jajka). Dobrze wyrobic. Formowac grube paroweczki dlugosci 8 cm
i srednicy 3 cm. Zmoczonym palcem wycinac tunelik w kazdej parowce, starajac
sie, by scianki tunelikow byly jak najciensze. Wypelnic farszem, nastepnie
zakleic. Przelozyc kibbeh do lodowki na 1 godz.
4. Smazyc na zlotobrazowy kolor w duzej ilosci oleju, tak, by kibbeh byly calkowicie zanurzone. Podawac z dipem tahina (przepis w rozdziale "sosy").
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach